Demontaža klima uređaja

Demontaža klima uređaja je potreba koja se javlja prilikom premeštanja klime na drugo mesto, ili je potrebno samo izmeštanje spoljne ili unutrašnje jedinice zbog građevinskih radova u stanu ili kuci. Demontažu klima uređaja treba svakako skinuti pravilno i bez oštećenja da bi se bez problema montirala na drugo mesto. Da bi se demontaža izvela kvalitetno potrebno je da to izvrši stručan majstor.

Da bi se sačuvao gas u klima uređaju potrebno je pustiti klimu da radi na opciju hlađenje, kada se uključi spoljna jedinica tj. krene da radi kompresor potrebno je zavrnuti ventil imbus ključem na tanjoj cevi i sačekati tridesetak sekundi i lagano zavrnuti i veliki ventil. Čim smo to obavili klima se gasi na daljinski upravljač i gasi se iz napajanja električnom energijom. Zatim sledi skidanje bakarnih cevi sa spoljne jedinice i strujnog međuveznog kabla. Obavezno zatvoriti ventile izolir trakom na spoljnoj jedinici da ne bi ušla prljavstina, takođe zatvoriti izolir trakom i cevi unutrašnje jedinice.

Onda skidamo spoljašnju jedinicu koja se prvo odšrafi od nosača (odšrafe se mašinski šrafovi). Kada smo demontirali spoljnu jedinicu skidamo držač spoljnje jedinice sa zida. Spoljna jedinica prilikom transporta ne bi trebala da se okreće na stranu ili naopako nego da se prevozi kao i kada stoji na zidu.

Skidanje unutrašnje jedinice se obavlja tako sto raskačimo unutrašnju jedinicu sa lima prvo u donjem delu i podignemo na gore i izvlačimo od rupe zajedno sa instalacijom, zatim sledi skidanje lima tj. držača unutrašnje jedinice. Unutrašnju jedinicu zaštititi da ne bi došlo do oštećenja, grebanja prilikom transporta.